Technológia és kapacitás

Bányáinkról és kőfeldolgozó ipari volumenünkről

A Reneszánsz Zrt. 114 hektáron 4 darab 2000 éve működő mészkőbányát művel Süttő térségében. Kőbányáink már a római kor építészeinek is kedvelt alapanyag-lelőhelyeként szolgáltak. A kiváló minőségű süttői mészkőből épültek a híres, Duna menti római kori erődítmények, utak, vízvezetékek.

Bányáinkban a környezetkímélő módon zajló kőkitermelés a legkorszerűbb bányászati gépek és eljárások igénybevételével, gyémántdrót vágási technológiával folyik.  Az éves kihozatal 14 000 m3 tömbkő, amelyekből mintegy 130 000 m2 feldolgozott terméket, kül- és beltéri burkolólapokat, vékonylapokat valamint 2000 m3 tömbkő terméket állítunk elő.
A bányáinkban lévő kővagyon minimum 4-500 évnyi minőségi mészkőkincs kitermelésére biztosít fedezetet.

Technológiai hátterünk áttekintése

A kibányászott kőtömbök feldolgozása a Reneszánsz Zrt. öt modern és nagykapacitású gépekkel felszerelt üzemében zajlik. Ezek közül kettő Süttőn, egy Ürömben, egy Zalaegerszegen és egy Nyírbátorban működik. Kőfeldolgozásunk valamint kereskedelmi és logisztikai tevékenységünk számára összességében 11 000 négyzetméternyi ipari csarnok és 15 hektárnyi ipari terület nyújt megfelelő hátteret.

Feldolgozóüzemeinkben nagyteljesítményű gatterek, breton csiszoló sorok valamint 600-2500-as darabolók működnek. Jelentős ipari volument képviselő vékonylap-gyártó gépsorunk mellett a 21. század innovatív technológiát CNC vezérlésű darabolók és az akár szobrászati kivitelezésben is alkalmazható digitálisan vezérelt G-REX faragó gépek képviselik.

Kőszobrászati és kőfaragói kapacitásainkról

A jelentős volumenű ipari kőfeldolgozás mellett az egyedi, magas fokú szaktudást és kézműves megmunkálást igénylő díszítőkövek előállításában és a szoborfaragás területén is jelentős kapacitásokkal rendelkezünk. Fontos számunkra, hogy a 21. század magasan technicizált világában is fenntartsuk, fejlesszük és tovább adjuk a kőfaragás mesterségének ezredéves hagyományait.

Kőszobrászaink és kőfaragóink számos nemzetközi szakmai díj birtokosai. Kezük munkáját számtalan hazai és külföldi épület mesteri kivitelezésű díszítőkövei és megannyi művészi gondossággal elkészített homlokzati és köztéri szobor őrzi.

Feldolgozóüzemeink a legmodernebb és legjobb teljesítményt nyújtó vágó-, szeletelő- és csiszológépekkel vannak felszerelve.